Lekker slapen.

slaap-eisen-voor-volwassenenIn het E – Boek kon je er ook al over lezen. Slapen.
Voor velen van ons de normaalste zaak van de wereld.  Voor anderen een groot probleem.

Niet in slaap geraken, ’s nachts wakker worden, liggen piekeren, …
Het is maar een kleine greep uit de lange lijst van ‘slaapverstoorders’.

Je nachtrust heeft een grote invloed op jouw functionaliteit. Slechte slapers hebben meer last van concentratieproblemen, humeurschommelingen, enz. Op lange termijn heeft het ook een invloed op je weerstand en verhoogd het risico op depressie.

Hierbij enkele tips om lekker te kunnen slapen.

  • Bouw een regelmatig slaapritme op.
    Regelmaat is niet altijd gemakkelijk, vooral niet wanneer je in ploegen werkt.  Probeer toch om zoveel mogelijk op hetzelfde uur te gaan slapen en sta elke ochtend op hetzelfde uur op.
  • Zorg voor rust in je slaapkamer.
    Kies in je slaapkamer voor rustige kleuren.  Hevige kleuren, felle bloemen op het behangpapier, drukke prints op je lakens, … het geeft geen gevoel van rust als je je slaapkamer binnenkomt.
  • Eet ’s avonds geen zware maaltijden en drink geen koffie.
    Zowel honger als een overvolle maag kunnen slaapproblemen veroorzaken. Neem ’s avonds een lichte maaltijd.
    Vermijd cafeïnehoudende dranken omdat zij een heel opwekkend karakter hebben. Kies ’s avonds voor gewoon water of een kruidenthee. Kies voor kalmerende kruiden zoals kamille.
  • Verban je smartphone, tablet en televisie uit de slaapkamer.
    Voor sommigen onder ons wel het moeilijkste van allemaal.
    Geef toe, je kijkt nog eens naar je mail of je wil weten of iemand iets leuks op Facebook heeft geplaatst … Dat geeft geen rust.
    Het zou best zijn als je een uur voordat je gaat slapen je smartphone, tablet en televisie gewoon uitzet. Geniet nog even van een gesprek met je partner of kinderen, lees een boek, neem een warm bad, …
    Misschien kan je enkele yoga oefeningen doen of een meditatie. Kies iets waar je rustig van wordt en waar je van kan ontspannen.
  • Geloof dat het lukt.
    Niets zo krachtig als jouw eigen gedachten. Als je gaat slapen met het  geloof dat je wakker zal liggen, dan is de kans groot dat het ook zo zal zijn. Dat wil niet zeggen dat het omgekeerde direct van de eerste dag zal lukken. Het kan in ieder geval geen kwaad om het te proberen.
    Probeer deze oefening eens uit: Als je vanavond gaat slapen, overloop dan in gedachten jouw dag. Blijf alleen stilstaan bij die zaken waar je dankbaar voor bent, waar je blij van wordt, die jou een goed gevoel geven. Je zal na een paar dagen merken dat wanneer je in slaap valt met positieve gedachten, dat je dan beter slaapt.

Veel succes met deze slaaptips.
Weet jij zelf nog tips of oefeningen die goed helpen?
Laat dit dan zeker weten via een reactie op dit artikel.

Vergelijkbare berichten