| |

Pepermuntolie

Vorige week kreeg ik onderstaande vraag over pepermuntolie van Vicky.

Beste Nicole,

Ik heb zelf interesse om meer te weten over toepassingen van pepermuntolie.
Ik zou graag weten hoe ik een massageolie kan maken met deze etherische olie in (misschien in combinatie met lavendel? of jasmijn?).

Heb je verder ook een recept om vb.  de nabije ruimte waarin je zit even op te frissen met een heerlijke geur, met behulp van een plantenspuit?
Ik kreeg dit ideetje vanuit de yogales, die we beëindigen met het reinigen van de matjes door het sprayen van een mengsel met etherische oliën.

Alvast bedankt voor de info en tips.

Met vriendelijke groet,
Vicky 

Ik deel met plezier deze receptjes, maar graag eerst wat meer uitleg over pepermuntolie.

Het allerbelangrijkste: Gebruik pepermuntolie NOOIT in bad!

pepermuntolieWe kennen pepermunt allemaal van de snoepjes. Voor een frisse adem of gewoon omdat ze lekker zijn. Het wordt gebruikt bij mondhygiëne in tandpasta en mondspoelingen. Pepermunt wordt ook heel vaak gebruikt ter ondersteuning bij prikkelbaar darmsyndroom, maagklachten, misselijkheid enzoverder. Hier zou ik toch graag een kanttekening bij maken. Pepermunt heeft namelijk een licht verdovende werking op de sluitspieren. Dit wil zeggen dat het ook effect heeft op de cardia. Dit is de sluitspier tussen maag en slokdarm. Heb je gemakkelijk last van reflux, maagzuur, slijmvorming in de keelholte, … dan is inname van pepermuntolie niet aan te raden. Het is een raadsel waarom maagzuurremmers vaak pepermunt bevatten.

 

Nu ben ik toch al geen voorstander om etherische oliën oraal in te nemen. De oliën zijn veel te pepermunt
geconcentreerd. Er is beter resultaat te behalen door een infuus te maken van verse of gedroogde kruiden.

 

Los van dit alles is pepermuntolie een fantastische olie om te verstuiven, om in verzorgingsproducten te gebruiken of om een massageolie van te maken.

Er zijn verschillende soorten munt verkrijgbaar. Waarvan pepermunt het meest herkenbaar is van de toepassingen in mondhygiëne. De zachtere groene munt (spearmint) herkennen we als de smaak van bijvoorbeeld Stimorol.

De ingrediënten voor onderstaande recepten zijn te bestellen via de IDUNA webshop

Massageolie met pepermuntolie:

Rustgevend:

  • 50 ml plantaardige basisolie
  • 5 druppels lavendel
  • 1 druppel groene munt

Huidverzorgend:

  • 50 ml plantaardige basisolie naar keuze (bijv. zoete amandelolie)
  • 10 druppels geranium bourbon
  • 2 druppels pepermunt

Synergie om te verdampen:

Verfrissend:

Maak een mengsel van 20 druppels citroenschil en 10 druppels pepermunt. Doe van deze mengeling 5 druppels in ultrasoon verstuiver of maak gebruik van een aromastreamer.

Zuiverend:

Maak een mensgels van 20 druppels jeneverbes en 10 druppels pepermunt. Doe van deze mengeling 5 druppels in ultrasoon verstuiver of maak gebruik van een aromastreamer.

Een ruimte (of je yogamatje) kan je zuiveren met volgend recept:

Doe in een sprayflesje van 100 ml: 3 ml alcohol, 20 druppels citroenschil, 10 druppels rode tijm, 5 druppels pepermunt. Vul verder aan met hydrolaat van pepermunt.

Veel succes met deze recepten.

Heb jij nog goede recepten? Deel ze met ons als reactie onder deze post of via Facebook.

Handtekening

Vergelijkbare berichten