Goedkoopste dagcrème is de beste?

“De beste dagcrème kost slechts 2,48 euro”.

verzorgingsproductenDeze krantenkop trok mijn aandacht, want dit is nogal een statement. De eerste vraag die bij mij opkwam was: Wie heeft dit onderzocht en op welke criteria zijn de producten beoordeeld?
Hydratatie, inhoudsstoffen, of de crème snel in de huid trekt, of de crème vettig aanvoelt, ..?

Mijn nieuwsgierigheid werd sterk geprikkeld.

Na het lezen van het volledige artikel kon ik niet anders dan deze reactie schrijven. Er werd blijkbaar door Test Aankoop getest op textuur, geur, absorptie en vettigheid.

Geen enkel product werd getest op inhoudsstoffen! Hoe is het mogelijk om de kwaliteit van een product te beoordelen als je niet weet wat je op je huid smeert?
Is dit goedkoopste product gemaakt op basis van plantaardige olie of minerale olie? Zijn er geurstoffen in verwerkt? Hoe zit het met alcohol, dikkingsmiddelen enzoverder. Op deze vragen geeft het onderzoek geen antwoord.
Het volledige krantenartikel kan u hier lezen

Goed is goed maar het kan beter.

Eerder dan mij verder druk te maken over een onderzoek dat zo misleidend is laat ik u liever kennismaken met producten die volledig met natuurlijke ingrediënten gemaakt zijn.
Eerst en vooral ga ik daar een eerlijke kanttekening bij maken:
Er is een kleine kans dat er een allergische reactie optreedt.
Ik heb in al mijn jaren ervaring wel opgemerkt dat hier vooral de wet van Paracelsus geldt: “De dosis maakt het vergif”.
Dus ook bij natuurlijke, plantaardige producten is het belangrijk om de juiste dosis te respecteren. Ik denk hierbij vooral aan het gebruik van etherische olie. Meer is niet beter!

Hoe maak je op eenvoudige wijze een goede dagcrème?

De term “goed” is in dit geval gebaseerd op de inhoudsstoffen 🙂
Er zijn veel verschillende recepten om een heerlijke dagcrème te maken. Ik geef je hieronder een supergemakkelijk recept om een persoonlijke dagcrème te maken en een recept dat iets meer tijd vraagt.

Recept 1

Dit is wel zo eenvoudig dat ik het eigenlijk geen ‘recept’ wil noemen.
Kies een neutraal basisproduct, dagcrème of hydraterende crème.
Meng er enkele druppels etherische olie naar keuze onder. Maximum 10 druppels op 50 ml.
Let op, een neutraal basisproduct komt niet uit een blauw potje met witte letters ;-).

Recept 2

Benodigdheden:
60 ml plantaardige olie
Je kan kiezen uit een breed gamma oliën. Jojoba olie, zoete amandelolie, perzikpit olie, bernagie olie, avocado olie, …
Al naargelang je huidtype of specifieke problematiek kan je kiezen welke je graag wil.
20 gram was of boter
Ook hier is veel beschikbaar. Plantaardige boters die vaak gebruik wordt zijn cacaoboter en sheaboter. Bijenwas is ook prima als het niet volledig plantaardig moet zijn.
25 gram emulgator
Omdat vet en water niet mengen met elkaar heb je een emulgator nodig. Tegomuls is een emulgator die heel gemakkelijk is in gebruik. Het is de poedervorm van palmolie.
Water
Ja, in elke goede crème zit water anders zou het wel een heel vettig smeerseltje worden. Het zou niet in je huid trekken.
Je kan hier de keuze maken om met een kruidenaftreksel te werken, een hydrolaat of gedestilleerd water.
enkele druppels etherische olie
Als je graag een geurtje toevoegt aan je dagcrème kan je gebruik maken van bijvoorbeeld: lavendel, geranium, neroli, sandelhout, …

Hoe ga je te werk?

Doe de plantaardige olie, boter en emulgator in een vuurvaste maatbeker (of goed uitgewassen confituurpot). Laat het au – bain – marie smelten op een laag vuur.
Als je dit mengsel laat afkoelen heb je een ‘vetfase’ als basis voor je dagcrème. Je kan deze vetfase tot een jaar bewaren in een goed afgesloten pot.

Het echte recept: 
Neem 25 gram van de vetfase en doe dit in een vuurvaste maatbeker. In een andere vuurvaste maatbeker doe je 75 ml water (hydrolaat of kruidenaftreksel, …)
Laat beide componenten au – bain – marie opwarmen.
Wanneer de watercomponent 70 °C bereikt heeft en de vetcomponent is mooi vloeibaar,  giet je het water bij het vet. Niet omgekeerd!
Start met roeren en blijf roeren tot de crème afgekoeld is. Na enkele minuten kan je het potje in koud water zetten zodat het iets sneller afkoelt. Nu enkel nog een paar druppels etherische olie naar keuze toevoegen en jouw persoonlijke dagcrème is klaar.

Wil je graag een workshop volgen over aromatherapie en het maken van producten? Kijk dan hier op deze pagina.

Wil je graag deze dagcrème maar zie je er tegenop om die zelf te maken? Je kan deze, en andere crèmes gewoon bestellen via mail.
Het product wordt op maat gemaakt naar je huidtype en/of specifieke problemen (acné, couperose, extreem droge huid, …).

Hopelijk heb ik je kunnen overtuigen dat het bij een crème niet afhangt van duur of goedkoop maar wel van de grondstoffen die verwerkt zijn

Warme groet,
Nicole

Vergelijkbare berichten